Gabrielle henderson H Jck Knw C Xx Q unsplash

Bedrijven

Particulieren

Welke verschillende soorten arbeidscontracten bestaan er?

03 januari 2023 Nathalie Settels

Wilt u iemand in dienst nemen? Dan bent u verplicht om uw nieuwe medewerker een arbeidscontract aan te bieden. Een arbeidscontract is een overeenkomst tussen u en uw werknemer, waarin de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd. Maar welke verschillende arbeidscontracten bestaan er allemaal? In dit blog vertellen we u er alles over.

1. Tijdelijk contract

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt ook wel een tijdelijk contract genoemd. Deze overeenkomst loopt van rechtswege af wanneer een bepaalde periode eindigt. Dit kan na een jaar zijn, maar ook na twee maanden. Wilt u de overeenkomst voortzetten? Dan kunt u in overleg met uw werknemer een nieuwe overeenkomst sluiten, eventueel met andere voorwaarden en een nieuwe termijn.

Heeft het tijdelijke contract een termijn van zes maanden of langer? Dan heeft u te maken met een aanzegtermijn. U bent verplicht om minimaal een maand voor de afloop van het contract aan uw medewerker te laten weten of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd en onder welke voorwaarden.

2. Vast contract

Een vast contract wordt ook wel een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd genoemd. Deze overeenkomst eindigt pas wanneer uw werknemer ontslag neemt of wanneer u uw werknemer ontslaat.

3. Oproepovereenkomst

Een oproepovereenkomst is een flexibel contract. Uw werknemer werkt alleen maar wanneer u hem/haar oproept om te werken. In drukke weken zal deze werknemer meer werken dan in rustige weken. Na 12 maanden bent u verplicht om uw medewerker een vast contract aan te bieden.

4. Nulurencontract

Een nulurencontract kan zowel een oproepovereenkomst zijn voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd. In een nulurencontract worden geen afspraken vastgelegd over het aantal uren dat er per maand of per week gewerkt wordt. Uw werknemer werkt alleen wanneer u hem/haar oproept. Telkens wanneer u uw medewerker oproept bent u verplicht hem/haar voor minimaal drie uur uit te betalen (tenzij er uiteraard meer gewerkt wordt).

5. Min-max contract

Een andere vorm van een oproepcontract is een min-max contract. In dit contract is vastgelegd hoeveel uur per week, maand of jaar u uw medewerker minimaal en maximaal oproept om te komen werken. Uw werknemer is verplicht om het minimaal afgesproken uren te werken, tenzij u hem/haar minder oproept. Roept u uw werknemer minder op dan het minimaal afgesproken aantal uren? Dan bent u alsnog verplicht om deze uren uit te betalen.

6. Oproepcontract met voorovereenkomst

Bij een oproepcontract met voorovereenkomst bepaalt uw werknemer zelf of hij/zij wel of niet komt werken wanneer u hem/haar oproept. Kiest uw werknemer om het werk aan te nemen? Dan start op dat moment een tijdelijk contract. Als u na afloop van dit contract de werknemer opnieuw oproept, dan start er weer een nieuwe overeenkomst voor bepaalde tijd.

7. Uitzendcontract

U kunt er ook voor kiezen om een medewerker aan te nemen op basis van een uitzendcontract. In dit geval is de medewerker niet in dienst van u, maar van het uitzendbureau. Het uitzendbureau is de werkgever en leent de medewerker aan u uit. U sluit een contract af met het uitzendbureau. Het uitzendbureau is verantwoordelijk voor de uitbetaling van het loon. Hetzelfde geldt voor een detacheringscontract of interimcontract.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd?

Bij de keuze voor een tijdelijk arbeidscontract of een vast arbeidscontract maakt iedere werkgever zijn eigen overweging. Om een juiste keuze te maken dient u op de hoogte te zijn van de verschillen tussen beide arbeidscontracten. U kunt dan zelf de voor-, en nadelen afwegen.

Voordelen tijdelijk arbeidscontract

Bij een tijdelijk arbeidscontract is het makkelijker om uw medewerker te ontslaan. Heeft uw medewerker een contract voor bepaalde tijd, dan hoeft u alleen maar op tijd aan te geven dat het contract niet verlengd wordt. Een ander voordeel van een tijdelijk contract is dat u een goed beeld van uw medewerker kunt krijgen voordat u hem/haar een vast contract aanbiedt.

Nadelen tijdelijk arbeidscontract

Een nadeel van een tijdelijk arbeidscontract is dat er wellicht minder loyaliteit is. Tegen het einde van de looptijd zal de medewerker naar alle waarschijnlijkheid uitkijken naar een nieuwe uitdaging. Daarnaast zorgen tijdelijke contracten voor meer administratie. Om te voorkomen dat een tijdelijk contract automatisch overgaat in een contract voor onbepaalde tijd, moet u goed bijhouden hoe lang de contracten duren, hoeveel u er al aangeboden heeft en wanneer ze aflopen. Dit zorgt voor meer administratie.

Voordelen vast arbeidscontract

Een groot voordeel van een vast arbeidscontract is dat u medewerkers aan uw bedrijf kunt binden. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Daarnaast is het mogelijk om een langere proeftijd af te spreken bij een vast arbeidscontract, van maximaal twee maanden.

Nadelen van een vast arbeidscontract

Een medewerker met een vast arbeidscontract ontslaan is niet gemakkelijk. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd eindigt niet automatisch aan het einde van de looptijd. Als u uw werknemer wilt ontslaan, dan zult u één van de mogelijke ontslagroutes moeten bewandelen, wat het een stuk lastiger maakt. Daarnaast kan een medewerker met een contract voor onbepaalde tijd in sommige gevallen een routinematige werkwijze ontwikkelen. Een tijdelijke medewerker heeft daarentegen in de meeste gevallen een frisse blik op de organisatie.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen over de arbeidscontracten voor uw personeel? Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst? Wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied.


Deel dit artikel

Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland. Kunt u ons advies goed gebruiken of heeft u onze hulp nodig? Neem dan contact met ons op! U kunt ons direct bellen op 088-0665002, maar u kunt ook een mail sturen naar info@meesterenmeester.nl.