Blog vso werknemer

Bedrijven

Hulp bij vaststellingsovereenkomst (VSO)? Dit moet je als werknemer weten

10 juli 2025 mr. Aleid Kanis

Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is een belangrijke stap bij ontslag met wederzijds goedvinden. Maar wat betekent het voor jou als werknemer? Waar moet je op letten voordat je tekent? In dit artikel leggen we uit wat een VSO inhoudt, hoe je jouw rechten beschermt en welke valkuilen je moet vermijden.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een VSO is een juridisch document waarin jij en je werkgever afspraken maken over het beëindigen van je arbeidsovereenkomst. Je stemt vrijwillig in met ontslag, vaak in ruil voor een financiële vergoeding, vrijstelling van werk, of andere afspraken.

Waarom kiezen voor een vaststellingsovereenkomst?

Een VSO kan voordelen bieden:

  • Je voorkomt een langdurige juridische procedure.
  • Je krijgt meer grip op de voorwaarden van je ontslag.
  • Je behoudt in veel gevallen je recht op een WW-uitkering, mits de VSO correct is opgesteld.


Let op: als de overeenkomst fouten bevat, kun je je recht op WW of andere uitkeringen verliezen.

Behoud van WW-rechten

Zorg dat in de VSO duidelijk staat dat:

  • Het initiatief tot ontslag bij de werkgever ligt.
  • Er geen sprake is van een dringende reden.
  • Jij niet verwijtbaar werkloos raakt.


Check je vergoedingen

Controleer goed wat je krijgt:

  • Transitievergoeding (wettelijk minimum).
  • Aanvullende vergoeding, zoals

- afkoopsom voor gemist inkomen;
- compensatie voor lease auto of bonus;
- vergoeding van juridische kosten;
- outplacementtraject.

  • Uitbetaling van openstaande vakantiedagen, overuren, bonus, etc.
  • Loondoorbetaling bij vrijstelling van werk.


Concurrentie- of relatiebeding

Let op of een eventueel concurrentie- of relatiebeding nog geldt na je vertrek. Soms kan dit in de VSO worden geschrapt of beperkt.

Einddatum en opzegtermijn

Een verkeerde einddatum kan leiden tot problemen met je WW-uitkering. Check of de opzegtermijn klopt met je contract of cao.

VSO bij ziekte

Bij ziekte is een VSO extra gevoelig. Tijdens ziekte mag een werkgever je niet zomaar ontslaan. Laat de overeenkomst in dat geval juridisch controleren om problemen met uitkeringen te voorkomen.

Bedenktijd

Na ondertekening heb je 14 dagen wettelijke bedenktijd om de VSO alsnog te ontbinden, zonder opgaaf van reden. Staat dit niet in de overeenkomst? Dan geldt zelfs 3 weken bedenktijd.

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst lijkt op papier eenvoudig, maar de juridische details maken het verschil. Als je een werknemer bent die twijfelt, bij Meester en Meester zorgen we dat je niet voor verrassingen komt te staan. We helpen je met het controleren of heronderhandelen van een vaststellingsovereenkomst die klopt én beschermt.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat werknemers en werkgevers bijstaat met praktische en begrijpelijke juridische hulp. Hulp nodig bij een vaststellingsovereenkomst? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken via het contactformulier, per e-mail op info@meesterenmeester.nl of telefonisch via 088-0665002. Wij staan voor je klaar.

Deze blog is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn dan wel verouderd. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als juridisch advies te worden beschouwd. Meester en Meester B.V. aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

Deel dit artikel

Direct hulp bij jouw vraagstuk?