Blog vso werkgever

Bedrijven

Ontslag met vaststellingsovereenkomst? Dit moet je weten als werkgever

10 juli 2025 mr. Aleid Kanis

Wil je het dienstverband met een werknemer op een nette manier beëindigen? Dan is een vaststellingsovereenkomst (VSO) vaak de meest praktische route. Maar het is belangrijk om dit juridisch goed aan te pakken. In dit artikel leggen we uit waar je als werkgever op moet letten.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een VSO is een contract waarin jij en je werknemer afspraken vastleggen over het beëindigen van het dienstverband. De werknemer stemt in met het ontslag, vaak in ruil voor een vergoeding, vrijstelling van werk of andere regelingen.

Deze vorm van ontslag voorkomt een UWV- of kantonrechterprocedure en biedt ruimte voor maatwerk.

Waarom een vaststellingsovereenkomst gebruiken?

Een VSO biedt jou als werkgever:

  • Snelheid en duidelijkheid in de beëindiging;
  • Vermijding van lange en kostbare procedures;
  • Regie over de voorwaarden en afwikkeling;
  • Rust in het team en in de organisatie.


Juridische aandachtspunten voor werkgevers

1. Duidelijke afspraken

Zorg dat de overeenkomst heldere afspraken bevat over:

  • Einddatum van het dienstverband;
  • Vrijstelling van werk;
  • Uitbetaling van vakantiedagen, bonus of andere emolumenten;
  • Transitievergoeding en/of aanvullende vergoeding.


2. Finale kwijting

Neem een clausule op waarin beide partijen elkaar finale kwijting verlenen. Dit houdt in dat werkgever en werknemer, zodra alle afspraken uit de VSO zijn nagekomen, niets meer van elkaar te vorderen hebben. Zo voorkom je toekomstige claims of discussies.

3. Geheimhouding en discretie

Bescherm bedrijfsinformatie door een geheimhoudings- of discretiebeding op te nemen.

4. Concurrentie- of relatiebeding

Overweeg of deze bedingen worden gehandhaafd, beperkt of geschrapt. Dit kan in de VSO worden vastgelegd.

5. Wettelijke opzegverboden

Let op opzegverboden, zoals bij ziekte of zwangerschap. Ontslag via VSO mag dan alleen met uitdrukkelijke instemming van de werknemer en met extra zorgvuldigheid.

Bedenktijd

Werknemers hebben na ondertekening 14 dagen bedenktijd. Vermeld dit expliciet in de overeenkomst. Zo niet, dan geldt zelfs 21 dagen. In deze periode kan de werknemer de overeenkomst kosteloos herroepen.

VSO bij zieke werknemers

Bij ziekte is extra juridisch advies aan te raden. Een onzorgvuldige VSO bij ziekte kan leiden tot verlies van uitkeringsrechten voor de werknemer én claims richting jou als werkgever.

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst lijkt op papier eenvoudig, maar de juridische details maken het verschil. Als je een werkgever bent die alles goed geregeld wil hebben, bij Meester en Meester zorgen we dat je niet voor verrassingen komt te staan. We helpen je met het opstellen, controleren of heronderhandelen van een vaststellingsovereenkomst die klopt én beschermt.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat werknemers en werkgevers bijstaat met praktische en begrijpelijke juridische hulp. Hulp nodig bij een vaststellingsovereenkomst? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken via het contactformulier, per e-mail op info@meesterenmeester.nl of telefonisch via 088-0665002. Wij staan voor je klaar.

Deze blog is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn dan wel verouderd. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als juridisch advies te worden beschouwd. Meester en Meester B.V. aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

Deel dit artikel

Direct hulp bij jouw vraagstuk?