Blog huurrecht

Bedrijven

Huurrecht: stel een huurder betaalt niet

03 juli 2025 mr. Aleid Kanis

Een huurder die de huur niet (op tijd) betaalt, kan voor verhuurders grote financiële problemen opleveren. Zeker als de huurachterstand oploopt of als de huurder onbereikbaar wordt. Maar wat zijn je rechten als verhuurder? En welke stappen kun je juridisch gezien ondernemen?

Wat zijn de rechten en plichten van een huurder?

Een huurder heeft op grond van de wet een aantal plichten. De belangrijkste is het op tijd betalen van de huur. Deze verplichting geldt maandelijks en moet meestal vooruit worden voldaan. Als de huurder niet betaalt, ontstaat er een huurachterstand en is hij of zij in verzuim. Dit betekent dat de verhuurder juridische stappen kan zetten.

Wat kun je doen als de huurder niet betaalt?

1. Stuur een herinnering of aanmaning

Vaak begint het met een vergeten betaling of tijdelijk financieel probleem. Stuur daarom eerst een vriendelijke betalingsherinnering. Betaalt de huurder daarna nog steeds niet, dan volgt meestal een formele aanmaning waarin je de huurder een laatste kans geeft om binnen een redelijke termijn te betalen.

2. Ingebrekestelling sturen

Als de aanmaning geen effect heeft, kun je een ingebrekestelling sturen. Hierin stel je de huurder formeel in gebreke en geef je aan wat de gevolgen zijn als de betaling alsnog uitblijft. Dit is vaak de laatste stap voordat juridische actie ondernomen wordt.

3. Incassobureau of jurist inschakelen

Wanneer de huurder structureel niet betaalt of niet reageert, is het verstandig een incassobureau of jurist in te schakelen. Zij kunnen een sommatiebrief sturen of zelfs een gerechtelijke procedure starten om de huurachterstand in te vorderen.

4. Ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming

Als de huurder niet betaalt en de situatie ernstig genoeg is, kan via de rechter ontbinding van de huurovereenkomst worden gevraagd. In veel gevallen volgt dan ook een ontruimingsvordering, waarbij de huurder het gehuurde pand moet verlaten. Dit kan alleen via de rechter worden afgedwongen.

Wat zegt de rechter over huurachterstand?

In de praktijk hanteert de rechter vaak als richtlijn dat er sprake moet zijn van een huurachterstand van drie maanden of meer voordat ontbinding van de huurovereenkomst redelijk wordt geacht. Toch is elke zaak anders, en wordt er ook gekeken naar bijvoorbeeld:

  • de oorzaak van de betalingsachterstand;
  • eerdere betalingsproblemen;
  • eventuele afspraken of betalingsregelingen;
  • de houding van de huurder (bijvoorbeeld wel of geen contact houden).


Mag je als verhuurder zelf de sloten vervangen?

Nee, dit is niet toegestaan. Ook al betaalt de huurder niet, als verhuurder mag je het gehuurde niet eigenmachtig ontruimen of de sloten vervangen. Dit wordt gezien als eigenrichting en is strafbaar. Alleen de rechter kan ontruiming toestaan.

Tips om problemen te voorkomen

  • Controleer de kredietwaardigheid van een huurder voordat je een contract aangaat.
  • Leg afspraken schriftelijk vast, ook over de betalingstermijnen.
  • Houd het contact open, vooral bij de eerste tekenen van betalingsproblemen.
  • Reageer snel, want hoe langer je wacht, hoe groter de achterstand wordt.


Hulp nodig bij huurgeschillen?

Of je nu verhuurder bent van een woning, winkelpand of kantoorruimte: een huurder die niet betaalt, kan voor veel onzekerheid zorgen. Bij Meester en Meester helpen we je graag bij het vinden van een passende juridische oplossing. Of het nu gaat om het opstellen van een ingebrekestelling, het starten van een incassoprocedure of het voeren van een gerechtelijke procedure, wij denken met je mee.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat ondernemers en particulieren met juridische vraagstukken helpt. Heb je onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken via het contactformulier, per e-mail op info@meesterenmeester.nl of telefonisch via 088-0665002. Wij staan voor je klaar.

Deze blog is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn dan wel verouderd. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als juridisch advies te worden beschouwd. Meester en Meester B.V. aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

Deel dit artikel

Direct hulp bij jouw vraagstuk?