Kobu agency 7okk Fhxrx Nw unsplash

Bedrijven

Particulieren

Wat is transitievergoeding?

30 december 2022 mr. Aleid Kanis

Bent u ondernemer en wilt u een werknemer ontslaan of zijn of haar contract niet verlengen? Dan zult u in veel gevallen een transitievergoeding moeten betalen. Bent u een werknemer en zit u in deze situatie? Dan heeft u vaak recht op een transitievergoeding! U kunt een transitievergoeding zien als een soort compensatie voor het ontslag. Hoe hoog het bedrag van de vergoeding is wordt bepaald door het salaris en het aantal jaren dat de werknemer onder contract stond.

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding is een volgens de wet verplichte vergoeding bij ontslag. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer een vast of tijdelijk contract had of dat hij of zij een oproepkracht was. Ook maakt het niet uit hoe lang de werknemer onder contract stond. Hij of zij heeft recht op de vergoeding vanaf de eerste dag van het arbeidscontract.

Een transitievergoeding is bedoeld om ervoor te zorgen dat de werknemer een goede kans maakt om weer een andere baan te vinden. De werknemer kan de vergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor omscholing.

Wanneer moet u een transitievergoeding betalen?

Voor een werkgever geldt dat hij/zij een transitievergoeding moet betalen als het contract van een werknemer niet verlengd wordt of als de werknemer ontslagen wordt. Heeft u als werkgever verwijtbaar gehandeld of bent u nalatig geweest in de arbeidsrelatie met de werknemer? Dan moet u ook een transitievergoeding betalen als de werknemer zelf ontslag neemt. Dit kan ook het geval zijn als u niet aan re-integratie regels heeft voldaan.

Wanneer hoeft een werkgever geen transitievergoeding te betalen?

Er bestaan echter ook bepaalde situaties waarin een werkgever geen transitievergoeding hoeft te betalen aan de werknemer. Dit gaat op in de volgende gevallen:

  • In samenspraak tussen werkgever en werknemer gaat u met wederzijds goedvinden uit elkaar. Er wordt dan een vaststellingsovereenkomst opgesteld;
  • De werknemer wordt ontslagen vanwege ernstig verwijtbare handelingen of nalatigheden;
  • De werknemer is nog geen 18 jaar oud en werkte gemiddeld maximaal 12 uur per week;
  • Een onderneming gaat failliet. Er is uitstel van betaling of schuldsanering aangevraagd;
  • Een werknemer heeft de AOW-leeftijd bereikt of gaat met pensioen;
  • In de CAO van het bedrijf is een andere voorziening afgesproken dan de transitievergoeding. Deze gaat op als het bedrijf stopt of als het failliet gaat;
  • Een werkgever sluit een nieuw tijdelijk contract met een werknemer voordat het oude contract afloopt. Dit contract moet echter maximaal 6 maanden na het eindigen van het oude contract weer ingaan;
  • De werkgever biedt een nieuw tijdelijk contract aan een werknemer voor het aflopen van het oude contract of er wordt een gelijkwaardig contract aangeboden.

Hoe hoog is de transitievergoeding?

Hoe hoog een transitievergoeding is hangt af van twee zaken: Het bruto maandsalaris en het aantal jaar dat de werknemer voor de werkgever werkte. De berekening start vanaf de eerste werkdag. De werknemer heeft recht op een derde van het bruto maandloon x het aantal gewerkte jaren. Er bestaat echter een maximale vergoeding, dit is op dit moment €84.000,-. Komt het bedrag voor de werknemer hoger uit? Dan hoeft de werkgever maximaal één jaarsalaris te betalen (bruto).

De transitievergoeding wordt berekend over het gehele dienstverband. Er worden dus ook gedeeltes van een gewerkt jaar gerekend. Op de website van de Rijksoverheid kunt u exact berekenen wat de transitievergoeding is in uw persoonlijke geval. Voorheen ontvingen 50-plussers en werknemers die langer dan 10 jaar in dienst waren een hogere transitievergoeding. Dat is sinds 2020 met de Wet Arbeidsmarkt in Balans niet meer het geval. Iedere werknemer bouwt vanaf de eerste werkdag dezelfde ontslagvergoeding op.

Voor het berekenen van de transitievergoeding heeft u het bruto maandsalaris nodig. Deze kunt u als volgt berekenen:

  • Vast contract: Bruto uurloon x aantal werkuren per maand;
  • Oproep contract: Bruto uurloon x gemiddeld aantal werkuren per maand.

Hierbij moet u ander loon optellen, zoals:

  • Vakantiegeld;
  • Overwerk;
  • Onregelmatigheidstoeslagen;
  • Bonussen zoals winstuitkeringen en eindejaarsuitkeringen.

Hoe zit het met ontslag bij ziekte?

Een werknemer mag in bepaalde gevallen een zieke werknemer ontslaan, bijvoorbeeld als deze langer dan 2 jaar ziek is. De werkgever zal ook dan een transitievergoeding moeten betalen. Hierbij gaan echter ook de uitzonderingen op, zoals faillissement.

De berekening voor de hoogte van de transitievergoeding gaat hetzelfde bij een zieke werknemer. Het gaat dus om het brutoloon in het contract en om het aantal dienstjaren tot de dag van ontslag. Een werkgever kan compensatie aanvragen bij het UWV voor de betaalde transitievergoeding aan een ontslagen zieke werknemer.

Transitievergoeding als een bedrijf stopt

Als een bedrijf stopt door ziekte, overlijden of het bereiken van de pensioenleeftijd, dan zal het bedrijf de werknemers transitievergoeding moeten betalen. Als een bedrijf niet meer dan 25 werknemers in dienst heeft, dan kan het bedrijf compensatie aanvragen bij het UWV.

Kosten aftrekken van de transitievergoeding

Heeft u als werkgever kosten gemaakt om uw medewerker te helpen om een andere baan te vinden? Dan mogen deze kosten van de transitievergoeding afgetrokken worden. U kunt dan denken aan omscholing, werk naar werk begeleiding, etc.

Transitievergoeding gespreid betalen

Het kan voorkomen dat een bedrijf de transitievergoeding niet in één keer kan betalen. De werkgever heeft dan het recht om met de werknemer af te spreken om de vergoeding gespreid te betalen. De werkgever moet dan wel rente betalen over het bedrag dat nog niet is uitgekeerd. Deze rente gaat één maand na het ontslag in.

Juridisch advies van Meester en Meester

Heeft u een eigen onderneming en loopt u tegen een probleem aan omtrent transitievergoeding? Bent u een werknemer en wilt u weten wat uw rechten zijn op dit gebied?

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau. Wij helpen particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Wij geven advies over allerlei problemen en vraagstukken waar u tegenaan loopt. Toegankelijkheid, laagdrempeligheid en betaalbaar advies is daarbij ons doel. Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland.


Deel dit artikel

Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland. Kunt u ons advies goed gebruiken of heeft u onze hulp nodig? Neem dan contact met ons op! U kunt ons direct bellen op 088-0665002, maar u kunt ook een mail sturen naar info@meesterenmeester.nl.