Francesca tosolini t Hk JA Mc O3 QE unsplash

Bedrijven

Particulieren

Wat is het verschil tussen een huurcontract van een bedrijfsruimte versus een particuliere woning?

17 februari 2023 mr. Aleid Kanis

Gaat u een bedrijfsruimte huren? Dan dient dit nauwkeurig beschreven te staan in het huurcontract. Maar met welke punten moet u rekening houden bij het opstellen van een huurovereenkomst? En wat zijn de verschillen ten opzichte van het huren van een particuliere woning?

Wat staat er in een huurovereenkomst bedrijfsruimte?

Er zijn een aantal punten die verplicht opgenomen moeten worden in de huurovereenkomst: · Personalia huurder en verhuurder (rechtsvorm); · Voorwerp van huur; dit houdt de beschrijving van de bedrijfsruimte in, maar ook het adres en de bestemming. Belangrijk aandachtspunt is hierbij of ja casco huurt, of dat er dingen bij inbegrepen zijn. · Huurprijs; via taxatie kunt u bepalen wat een marktconforme huurprijs is. Ook dient de huurverhoging in dit deel bepaald te worden. Kiest u voor een vast percentage per jaar, maakt u gebruik van het consumentenprijsindexcijfer of wordt de huur helemaal niet jaarlijks verhoogd? · Betaling van de huurprijs; aan wie moet er betaald worden en per welk tijdvak? · Huurperiode; · Waarborgsom/bankgarantie; · Opzegtermijn/ opzeg formaliteiten; · Regeling wat de huurder moet repareren; · Regeling wat de verhuurder (verplicht) moet repareren bij mogelijke gebreken; · Mogelijke schadevergoedingen die de verhuurder moet betalen als er schade is door mogelijke gebreken; · Gas, water, elektriciteit; · Gemeentelijke en andere belastingen; · Voorkeursrecht van koop; · Service voorzieningenpakket en servicekosten. Daarnaast dienen er afspraken in de huurovereenkomst opgenomen te worden aangaande veranderingen en toevoegingen aan het pand. Wat moet wel en wat moet niet ongedaan worden gemaakt aan het einde van de huurperiode?

Huurovereenkomst particuliere woning

Gaat u een huis huren of wilt u uw woning verhuren. Dan dient hiervoor een huurovereenkomst opgemaakt te worden. Hierin staat bijvoorbeeld beschreven hoe hoog de huur is en hoe de woning eruitziet. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke punten die in de huurovereenkomst dienen te staan: · Uw naam en de naam van de verhuurder; · Of de huur all-in is; · De borg en de hoogte van de borg; · Het adres; · Een omschrijving van de huurwoning (aantal kamers, badkamer, tuin); · Begindatum van het huurcontract; · Wanneer u de huur dient te betalen; · Datum van huurverhoging; · Regels voor de bewoners; · Uw handtekening en de handtekening van de verhuurder.

Maandelijkse servicekosten in de huurovereenkomst

Heeft u te maken met servicekosten? Dan dienen deze ook opgenomen te worden in de huurovereenkomst. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor gas, water en elektriciteit. Als de servicekosten apart vermeld staan in de huurovereenkomst, dan moet duidelijk aangegeven zijn hoe hoog deze kosten zijn. Ook afspraken over onderhoud kunnen voorkomen in de huurovereenkomst. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin de verhuurder dagelijks klein onderhoud doet.

Mondeling of schriftelijk huurcontract

Of u nu een bedrijfspand (ver)huurt of een particuliere woning, een huurcontract hoeft niet op papier te staan. U kunt ook een mondelinge afspraak maken. Dit is echter niet verstandig; mochten er problemen ontstaan, dan kunt u niets bewijzen. Het is daarom beter om de afspraken vast te leggen in een huurovereenkomst. Als u huurt of verhuurt vanuit de Leegstandswet, dan geldt alleen een schriftelijk huurcontract. In dit geval gaat het om een woning die tijdelijk leeg staat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het de huiseigenaar niet lukt om zijn woning te verkopen.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Wilt u een huurcontract laten opstellen? Wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid. Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?