Pexels pixabay 39284

Bedrijven

Particulieren

Wat is een samenwerkingsovereenkomst?

22 januari 2023

Veel bedrijven besluiten om te gaan samenwerken; samen sta je immers sterker. Een samenwerking kan op verschillende manieren tot stand komen. Wanneer het gaat om een puur contractuele samenwerking, dan komt dit tot stand met een samenwerkingsovereenkomst. In dit blog leggen we uit wat een samenwerkingsovereenkomst precies inhoudt, wat de kenmerken zijn en welke verschillende vormen van samenwerkingsovereenkomsten er bestaan.

Wat is een samenwerkingsovereenkomst?

Een samenwerkingsovereenkomst is een overeenkomst tussen twee bedrijven die met elkaar willen samenwerken. Een dergelijke samenwerking kan tot stand komen op verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld door het delen van bepaalde kosten of de afspraak elkaar niet te beconcurreren. Hoe een samenwerkingsovereenkomst juridisch behandeld wordt is afhankelijk van de inhoud van de overeenkomst. Er zijn bijvoorbeeld samenwerkingsovereenkomsten die gekwalificeerd worden als een overeenkomst van opdracht of een koopovereenkomst. In dat geval zijn zowel de gewone regels over overeenkomsten van toepassing, als de specifieke regels voor dat soort overeenkomst.

Wat staat er in een samenwerkingsovereenkomst?

In principe kan alles opgenomen worden in een samenwerkingsovereenkomst. Gedeelten die onmisbaar zijn:

  • Een duidelijke beschrijving van de partijen die de overeenkomst aangaan;
  • Een beschrijving van de verplichtingen voor beide partijen;
  • Hoe de overeenkomst beëindigd kan worden;
  • De duur van de overeenkomst.

Daarnaast kunnen nog zaken opgenomen worden over bijvoorbeeld de afspraken bij conflicten, over zeggenschap en over aansprakelijkheid.

Een samenwerkingsovereenkomst is altijd maatwerk. Het is daarom niet verstandig om een modelovereenkomst van het internet te halen en deze aan te passen. Raadpleeg altijd een jurist als er een samenwerkingsovereenkomst opgesteld moet worden.

Beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst

U kunt een samenwerkingsovereenkomst op een aantal manieren beëindigen. Uiteraard is dit altijd afhankelijk van de precieze situatie. Een aantal mogelijkheden:

  • Aflopen van de tijd dat de samenwerkingsovereenkomst is aangegaan;
  • Opzegging;
  • Ontbinding;
  • Vernietiging;
  • Een beroep op nietigheid;
  • Wederzijds goedvinden.

Het is belangrijk om in de samenwerkingsovereenkomst op te nemen hoe deze beëindigd kan worden. Is dit niet het geval, dan kan de overeenkomst beëindigd worden middels ontbinding, vernietiging, nietigheid en wederzijds goedvinden. Dit betekent dat wanneer hier geen sprake van is, dat de samenwerkingsovereenkomst niet opgezegd kan worden.

De Hoge Raad heeft gelukkig bepaald dat u ook in dit geval niet altijd aan de samenwerkingsovereenkomst vastzit. Het opzeggen van de overeenkomst is meestal toch nog mogelijk, afhankelijk van de redelijkheid en billijkheid. Er moet in dit geval wel een opzegtermijn gehanteerd worden. Dit kan ertoe leiden dat de overeenkomst nog maanden of jaren door kan lopen. In sommige gevallen moet er ook een schadevergoeding betaald worden.

Verschillende vormen van samenwerkingsovereenkomsten

Er bestaan verschillende vormen van samenwerkingsovereenkomsten. We hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet:

Samenwerkingsovereenkomst voor project en verdeling van winst

Bij een samenwerkingsovereenkomst voor project en verdeling van winst worden afspraken vastgelegd in verband met de verdeling van de winst. De partijen voeren gezamenlijk een project uit, waarbij een ieder zijn eigen taken heeft. Wordt er met het project winst gerealiseerd, dan wordt dit verdeeld tussen beide partijen. In deze samenwerkingsovereenkomst staan vaak ook duidelijke afspraken over de intellectuele eigendomsrechten die door partijen ingebracht worden in het project.

Samenwerkingsovereenkomst voor verlenen van een opdracht

Een samenwerkingsovereenkomst kan de strekking hebben van een opdrachtovereenkomst. Dit houdt in dat de ene partij een opdracht verleent aan de wederpartij tegen een vergoeding. Als de partij die de opdracht uitvoert een zzp’er is, dan is het belangrijk dat deze samenwerking niet wordt gezien als een fictief dienstverband.

Samenwerkingsovereenkomst in de vorm van een raamcontract

Het komt ook voor dat de samenwerkingsovereenkomst een raamovereenkomst is. Als dit het geval is, dan staan er in de overeenkomst algemene afspraken tussen beide partijen die van toepassing zijn wanneer in het kader van de samenwerking een opdracht wordt verleend of een bestelling wordt geplaatst.

Samenwerkingsovereenkomst voor binnenhalen van klanten

Worden er in het kader van de samenwerking klanten binnengehaald voor één van de partijen tegen een vergoeding, dan spreekt men van een agentuurovereenkomst. De partij die de klanten binnenhaalt is de handelsagent en de partij die de opdracht geeft tot het werven van nieuwe klanten is de principaal.

Samenwerkingsovereenkomst voor softwareontwikkeling

Er bestaan ook samenwerkingsovereenkomsten voor softwareontwikkeling. Sterker nog, het kan een softwareontwikkeling overeenkomst zijn. Dit wordt een raamovereenkomst genoemd. Tijdens een raamovereenkomst ontwikkelt een software ontwikkelingsbedrijf software in opdracht van een opdrachtgever. In een softwareontwikkeling overeenkomst kunnen de volgende afspraken staan:

  • Licentie of overdracht van auteursrechten;
  • Prijsafspraken;
  • Acceptatietest;
  • Aansprakelijkheid;
  • Verwijzing naar verwerkersovereenkomst.

Samenwerkingsovereenkomst voor wederverkoop

Er kunnen ook afspraken in een samenwerkingsovereenkomst worden opgenomen tussen een leverancier en wederverkoper. Producten of diensten worden dan ingekocht en wederverkocht. Er wordt dan gesproken over een distributieovereenkomst, dealerovereenkomst of resellerovereenkomst.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Wilt u een samenwerkingsovereenkomst laten opstellen op zoekt u naar een manier om deze te beëindigen? Wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied.

Deel dit artikel

Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland. Kunt u ons advies goed gebruiken of heeft u onze hulp nodig? Neem dan contact met ons op! U kunt ons direct bellen op 088-0665002, maar u kunt ook een mail sturen naar info@meesterenmeester.nl.