Blog algemene voorwaarden

Bedrijven

Veelgemaakte fouten in algemene voorwaarden en hoe je ze voorkomt

05 mei 2025 mr. Aleid Kanis

Algemene voorwaarden vormen de basis van veel zakelijke overeenkomsten, maar het opstellen ervan is geen eenvoudige taak. Veel ondernemers en organisaties maken onbewust fouten in hun algemene voorwaarden, wat kan leiden tot misverstanden, juridische complicaties of zelfs het ongeldig verklaren van bepaalde bepalingen. Deze fouten kunnen ernstige gevolgen hebben voor zowel de onderneming als de klant. In deze blog bespreken we vijf veelvoorkomende fouten in algemene voorwaarden en geven we praktische tips over hoe je ze kunt voorkomen, zodat je voorwaarden zowel juridisch waterdicht als eerlijk blijven.

Onduidelijk taalgebruik

Een veelgemaakte fout in algemene voorwaarden is onduidelijk of vage taal. Als termen zoals "redelijk", "binnen redelijke termijn" of "in goede orde" te vaag zijn, kunnen ze tot misverstanden en juridische geschillen leiden. Onduidelijke voorwaarden maken het moeilijk om rechten en verplichtingen af te dwingen.

Hoe voorkom je deze fout?

  1. Wees specifiek: Gebruik duidelijke, concrete termen.
  1. Leg begrippen uit: Voeg uitleg toe als je termen gebruikt die niet voor iedereen duidelijk zijn.
  1. Test de tekst: Laat een derde zonder juridische kennis de voorwaarden lezen.
  1. Vermijd jargon: Houd de taal eenvoudig en begrijpelijk.


Niet / te laat aangeven dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn

Een veelgemaakte fout is het niet op tijd of helemaal niet aangeven dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn. Dit kan leiden tot de situatie waarin de klant niet op de hoogte is van de voorwaarden, waardoor deze mogelijk niet juridisch afdwingbaar zijn.

Hoe voorkom je deze fout?

  1. Communiceer tijdig: Zorg ervoor dat je de algemene voorwaarden vóór of bij het aangaan van de overeenkomst overhandigt of verstrekt.
  1. Vraag om expliciete acceptatie: Laat de klant de voorwaarden actief accepteren, bijvoorbeeld door een vakje aan te vinken bij een online aankoop.
  1. Zorg voor duidelijke verwijzing: Vermeld altijd dat de voorwaarden van toepassing zijn, bijvoorbeeld in offertes, bevestigingen of op je website.


Onwettige of onredelijke voorwaarden (zwarte en grijze lijst)

Algemene voorwaarden zijn bedoeld om duidelijkheid en bescherming te bieden, maar bevatten ze bepalingen die wettelijk als onredelijk worden gezien, dan kunnen ze juist tegen je werken. In het consumentenrecht zijn hiervoor de zogenoemde zwarte en grijze lijsten opgesteld. Deze lijsten bevatten voorbeelden van bepalingen die (vrijwel) altijd ongeldig zijn of onder omstandigheden als onredelijk kunnen worden beschouwd.

Wat staat er op de zwarte lijst?

De zwarte lijst bevat voorwaarden die altijd als onredelijk bezwarend worden beschouwd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het volledig uitsluiten van aansprakelijkheid, ook bij ernstige fouten of nalatigheid;
  • Bepalingen waarbij de consument geen enkele mogelijkheid heeft tot ontbinding bij tekortkoming;
  • Het eenzijdig wijzigen van de overeenkomst zonder geldige reden.

Deze bepalingen zijn automatisch nietig als ze in algemene voorwaarden worden opgenomen.

Wat staat er op de grijze lijst?

De grijze lijst bevat voorwaarden die mogelijk onredelijk bezwarend zijn. De geldigheid hiervan hangt af van de omstandigheden en moet per geval worden beoordeeld. Denk aan:

  • Lange opzegtermijnen voor de consument;
  • Eenzijdige prijsverhogingen zonder recht van opzegging;
  • Het toekennen van een onredelijk lange betalingstermijn aan de ondernemer.

In dit geval geldt: de ondernemer moet kunnen aantonen dat de bepaling redelijk is.

Verouderde bepalingen

Een andere veelgemaakte fout is het gebruik van verouderde bepalingen in algemene voorwaarden. Wet- en regelgeving verandert voortdurend, en als je voorwaarden niet worden aangepast aan nieuwe wetten, kunnen ze ongeldig of onwettig worden verklaard. Dit kan leiden tot juridische problemen of het verliezen van bescherming.

Hoe voorkom je deze fout?

  1. Houd de wetgeving bij: Zorg ervoor dat je algemene voorwaarden altijd up-to-date zijn met de laatste wet- en regelgeving.
  1. Herzie regelmatig: Controleer je voorwaarden minstens jaarlijks of bij grote wetswijzigingen.
  1. Werk samen met een juridisch adviseur: Laat je voorwaarden regelmatig controleren door een expert.

Battle of forms

De "Battle of forms" is een veelvoorkomende fout waarbij beide partijen hun eigen algemene voorwaarden gebruiken zonder duidelijk af te spreken welke versie van toepassing is. Dit kan leiden tot verwarring over de rechten en verplichtingen van beide partijen en juridische geschillen.

Hoe voorkom je deze fout?

  1. Zorg voor duidelijke acceptatie: Leg vast welke versie van de algemene voorwaarden van toepassing is, bijvoorbeeld door expliciet akkoord te vragen op de voorwaarden.
  1. Gebruik één set voorwaarden: Stuur altijd je eigen algemene voorwaarden samen met offertes en bevestigingen, en vraag de tegenpartij om deze goed te keuren.
  1. Communiceer duidelijk: Vermijd het toestaan van tegenstrijdige voorwaarden door te zorgen voor transparante communicatie over welke versie geldt.


Hulp nodig bij het opstellen van algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden vormen een belangrijk juridisch fundament voor je onderneming. Maar ze moeten wél goed in elkaar zitten. Onduidelijke of onredelijke bepalingen kunnen je juridische positie verzwakken of zelfs ongeldig worden verklaard.

Bij Meester en Meester helpen we je graag bij het opstellen, controleren of herschrijven van je algemene voorwaarden. Praktisch, begrijpelijk en volledig afgestemd op jouw onderneming en sector. Of je nu een starter bent of een gevestigde organisatie, wij denken met je mee en zorgen voor heldere voorwaarden die echt standhouden.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Meester en Meester is een juridisch adviesbureau die organisaties met juridische vraagstukken helpt. Heb je onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken via het contactformulier, per e-mail op info@meesterenmeester.nl of telefonisch via 088-0665002. Wij staan voor je klaar.

Deze blog is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn dan wel verouderd. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als juridisch advies te worden beschouwd. Meester en Meester B.V. aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?