Bedrijven
Particulieren
05 januari 2023 Patricia Wind
Hoe moet een arbeidscontract opgesteld worden? Deze vraag komt vanzelf op als u uw eerste medewerker in dienst neemt. Een ondernemer mag zelf een arbeidscontract opstellen, maar het is heel begrijpelijk als u geen idee heeft wat er in hoort te staan. Wat komt er in het contract te staan en waar moet het arbeidscontract aan voldoen? U leest er alles over in dit blog.
Een arbeidscontract kennen we ook wel onder de naam arbeidsovereenkomst. Het is een contract tussen een werkgever en werknemer waarin afspraken in hoofdlijnen vermeld staan. U kunt dan denken aan de looptijd van het contract, het salaris, de functie van de werknemer en de werktijden.
Veel bedrijven hebben een cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Hierin zijn alle afspraken tussen werkgever en werknemer opgesteld. In zo´n geval kunt u het arbeidscontract als aanvullend maatwerk zien, dat per medewerker opgesteld wordt. In het contract zullen dan de hoofdlijnen uit de cao vermeld worden, aangevuld met eventuele afspraken per individuele medewerker.
Als werkgever mag u arbeidscontracten zelf maken. U kunt er echter ook voor kiezen om arbeidsovereenkomsten door een jurist of advocaat te laten opstellen. U bent er dan zeker van dat de contracten goed zijn opgesteld, zo kunt u erop vertrouwen dat er geen moeilijke situaties ontstaan, omdat u bent vergeten om iets in het contract te zetten.
Er bestaan ook standaard gratis arbeidscontracten, deze kunt u heel eenvoudig online vinden. Als u net begint als onderneming en u neemt uw eerste medewerker in dienst met een tijdelijk contract, dan kunt u hiervoor kiezen. Zorg er dan in ieder geval voor dat alle rechten en plichten goed vermeld staan in de overeenkomst. Het gaat dan om de werktijden, looptijd van het contract en het salaris.
Het is belangrijk om de belangrijkste onderlinge afspraken tussen werkgever en werknemer in het arbeidscontract te vermelden. U kunt deze afspraken het best op papier overhandigen aan de medewerker, nadat het door beide partijen mondeling is besproken en ondertekend. In het arbeidscontract moeten de volgende gegevens vermeld worden:
Als er nog een aantal andere afspraken zijn die voor u als ondernemer belangrijk zijn, vermeldt deze dan ook in het contract. U kunt ervoor kiezen om deze in het bedrijfsreglement te noemen, maar om deze regels geheel duidelijk over te laten komen kunt u ze beter ook opnemen in het contract. U kunt dan denken aan concurrentiebeding, eigendomsrecht en geheimhoudingsplicht.
Een arbeidscontract hoeft niet schriftelijk opgesteld te worden om geldig te zijn, dit is niet verplicht. Een mondelinge afspraak tussen werkgever en werknemer is rechtsgeldig. Als u een tijdelijke medewerker in dienst wilt nemen is het daarom niet nodig om een arbeidscontract op te stellen. Het is echter wel heel verstandig afspraken schriftelijk op papier te zetten. U kunt dat doen middels een schriftelijk contract of een aanstellingsbrief dat voor akkoord ondertekend is. Beschrijf in deze brief dezelfde afspraken en zaken die in een arbeidscontract horen te staan.
Er bestaan verschillende soorten arbeidscontracten. De lengte van het arbeidscontract is één van de belangrijkste afspraken tussen werkgever en werknemer. Er kan een contract afgesproken worden voor onbepaalde tijd, de werknemer wordt dan aangenomen voor een onbepaalde periode. Het contract stopt dan pas als één van de partijen besluit om de overeenkomst op te zeggen. Er bestaat echter ook een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd. Het contract stopt dan als de vastgestelde periode is verstreken. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld een jaarcontract.
Een andere belangrijke afspraak is de omvang van de arbeid. Een medewerker kan aangenomen voor een vastgesteld aantal uren per week, maar er bestaat ook zoiets als een nul-uren-contract. Dit wordt ook wel een oproepcontract genoemd. De medewerker heeft dan geen vaste werktijden, hij of zij wordt opgeroepen om te komen werken wanneer het nodig is.
Om een arbeidscontract op te stellen kunt u ervoor kiezen om naar een advocaat of jurist te gaan, maar u kunt door middel van een contractvoorbeeld ook zelf een overeenkomst opstellen. In dit artikel heeft u kunnen lezen wat er allemaal in een arbeidscontract moet staan. Leg voor een stagiaire of een tijdelijke kracht in ieder geval vast wat de afspraken zijn over het salaris, de werktijden en de werkzaamheden.
Heeft u een contract opgesteld voor een vaste medewerker? Dan kunt u deze laten toetsen door een jurist. U kunt natuurlijk ook bij een jurist terecht als u een arbeidscontract wilt laten opstellen.
Heeft u een eigen onderneming en heeft u hulp nodig bij het opstellen van een arbeidscontract? Meester en Meester helpt u graag met juridisch advies. Wij helpen particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Wij geven advies over allerlei problemen en vraagstukken waar u tegenaan loopt. Toegankelijkheid, laagdrempeligheid en betaalbaar advies is daarbij ons doel.
Particulieren
Een spannende stap, verhuizen naar Spanje. We leggen alles uit over de empadronamiento, de inschrijving bij de gemeente.
Verder lezen
Particulieren
Wist je dat je voor de meeste evenementen een vergunning nodig hebt? In dit artikel lees je alle ins en outs over vergun...
Verder lezen
Bedrijven
Een conflict op de werkvloer: altijd lastig. In dit blog leggen we meer uit over het verbetertraject.
Verder lezen
Particulieren
Een huis huren in Spanje is vaak een heel andere ervaring dan in Nederland. De Spaanse huurmarkt kent specifieke kenmerk...
Verder lezen
Bedrijven
In een wereld die steeds meer verbonden is, schittert Spanje – en specifiek Ibiza – als een topbestemming voor onderneme...
Verder lezen
Bedrijven
Gebruikt u of gaat u gebruik maken van AI om persoonsgegevens te verwerken? Dan moet u ervoor zorgen dat u zich houdt aa...
Verder lezen