Leon seibert Kg Lk BR Gy DLM unsplash

Bedrijven

Wat is een raamovereenkomst?

02 februari 2023 Nathalie Settels

Een raamovereenkomst wordt ook wel een mantelovereenkomst genoemd en is een soort samenwerkingsovereenkomst. In deze overeenkomst staan afspraken die van toepassing zijn bij het plaatsen van een bestelling of wanneer er een opdracht wordt verleend. Een opdrachtgever en een opdrachtnemer kunnen een raamovereenkomst met elkaar aangaan, maar bijvoorbeeld ook een leverancier en een afnemer. Maar wat is een raamovereenkomst precies? En wat voor raamovereenkomsten bestaan er allemaal? In dit blog vertellen we u er meer over.

Efficiënt werken met een raamovereenkomst

Een raamovereenkomst zorgt ervoor dat u efficiënt kunt werken. Afspraken hoeven niet iedere keer opnieuw vastgelegd te worden bij een nieuwe bestelling of opdracht. In principe zijn de afspraken die zijn vastgelegd in de raamovereenkomst leidend, tenzij bij het plaatsen van de bestelling of het tot stand komen van een nieuwe opdracht uitdrukkelijk afgeweken wordt van de raamovereenkomst. Als er ook tarieven of prijsafspraken in de raamovereenkomst staan, dan hoeft ook niet bij iedere aanvraag een offerte verstuurd te worden. De handelsrelatie wordt een stuk efficiënter met een raamovereenkomst.

Als er producten in het kader van de raamovereenkomst ingekocht worden, dan kunt u de raamovereenkomst zien als een soort inkoopcontract. Deze overeenkomst wordt gesloten tussen een leverancier of fabrikant en een afnemer. Als de afnemer een bestelling plaatst bij de leverancier, dan zijn de prijsafspraken, de kwaliteitsafspraken en de leveringsafspraken die in het raamcontract zijn van toepassing.

Raamovereenkomst en zakelijke dienstverlening

Een raamovereenkomst kan ook uitkomst bieden voor de zakelijke dienstverlening. Als een opdrachtgever een opdrachtnemer meerdere malen in wil huren voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden, dan is het opstellen van een raamovereenkomst aan te raden. Bij de opdrachtverlening worden de exacte werkzaamheden besproken en alle andere zaken worden opgenomen in de raamovereenkomst. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan het uurtarief, facturatie-, en betalingsafspraken, de verantwoordelijkheden van de opdrachtnemer, etc.

Raamovereenkomst voor softwareontwikkeling

Er bestaan ook raamovereenkomsten voor softwareontwikkeling. Sterker nog, het kan een softwareontwikkeling overeenkomst zijn. Tijdens een raamovereenkomst ontwikkelt een software ontwikkelingsbedrijf software in opdracht van een opdrachtgever. In een softwareontwikkeling overeenkomst kunnen de volgende afspraken staan:

  • Licentie of overdracht van auteursrechten;
  • Prijsafspraken;
  • Acceptatietest;
  • Aansprakelijkheid;
  • Verwijzing naar verwerkersovereenkomst.

Onderhoudswerkzaamheden in raamovereenkomst

Als er een raamovereenkomst wordt opgesteld voor onderhoud, dan wordt dit ook wel een onderhoudscontract of Service Level Agreement (SLA) genoemd. De term SLA wordt veel gebruikt als het gaat om software onderhoud of online diensten. In een raamovereenkomst voor onderhoud komen vaak de volgende punten terug:

  • Welke onderhoudswerkzaamheden onder het raamcontract vallen;
  • Op welke wijze een verzoek om onderhoud ingediend kan worden;
  • De looptijd;
  • De vergoeding;
  • Reactie- en oplostijden (indien het raamcontract een SLA is).

Raamovereenkomst voor uitzendbureau’s

Ook in de uitzendbranche en detacheringsbranche wordt veel gebruik gemaakt van raamovereenkomsten. Het gaat dan om een overeenkomst tussen het uitzendbureau of detacheringsbureau en de opdrachtgever. Wanneer de opdrachtgever een uitzendkracht in wil huren, dan kan dit zonder al te veel administratieve rompslomp als er een raamovereenkomst opgesteld is. Het enige wat de opdrachtgever hoeft te doen is het plaatsen van een inhuuropdracht bij het uitzendbureau.

Raamovereenkomst tussen detacheringsbureau en zzp’er

Aan de andere kant kan een detacheringsbureau ook met een zzp’er een raamovereenkomst aangaan. In dit geval is het belangrijk dat de samenwerking tussen de zzp’er en het detacheringsbureau niet door de Belastingdienst wordt gezien als een dienstverband. Dit kan voorkomen worden door in de raamovereenkomst bepalingen op te nemen die duidelijk maken dat de zzp’er een zelfstandig ondernemer is.

Vrijblijvend of niet?

Partijen die een raamovereenkomst met elkaar sluiten zijn van plan om regelmatig zaken met elkaar te doen. Toch kan een raamovereenkomst een vrijblijvend karakter hebben. Er kan bijvoorbeeld in de overeenkomst worden opgenomen dat de afnemer of opdrachtgever niet verplicht is om bestellingen te plaatsen of opdrachten te verlenen.

Aan de andere kant kan er ook gekozen worden voor een minder vrijblijvend karakter. Zo kan er in de raamovereenkomst worden opgenomen dat de afnemer of opdrachtgever een minimaal aantal producten of minimaal aantal uren afneemt in een bepaalde periode. Dit wordt een minimale afnameverplichting genoemd.

Zoals u heeft kunnen lezen kent de raamovereenkomst verschillende vormen. De inhoud van de overeenkomst is geheel afhankelijk van het soort samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Wilt u een raamovereenkomst laten opstellen of heeft u hier vragen over? Wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied.

Deel dit artikel

Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland. Kunt u ons advies goed gebruiken of heeft u onze hulp nodig? Neem dan contact met ons op! U kunt ons direct bellen op 088-0665002, maar u kunt ook een mail sturen naar info@meesterenmeester.nl.