Oli dale xj Sk I sei ZY unsplash 1

Bedrijven

Wat is een bruikleenovereenkomst en wat moet erin staan?

24 februari 2023 mr. Aleid Kanis

Een bruikleenovereenkomst is een overeenkomst waarin afspraken worden opgenomen tussen lener en inlener op basis van het uitlenen van een zaak die door de lener gebruikt kan worden. Een bruikleenovereenkomst wordt ook wel een uitleenovereenkomst genoemd. Een bruikleenovereenkomst kan betrekking hebben op zowel roerende als onroerende zaken. Bij roerende zaken kunt u denken aan bijvoorbeeld een auto of een machine en bij onroerende zaken aan een woning of bedrijfsruimte. Gedurende de periode van bruikleen blijft de uitlener eigenaar van de zaak.

In dit blog gaan we dieper in op de vraag of een bruikleenovereenkomst alleen geldig is als deze schriftelijk is, wat er precies in een bruikleenovereenkomst dient te staan en wat voorwaarden in een bruikleenovereenkomst kunnen zijn.

Is een schriftelijke bruikleenovereenkomst verplicht?

Voor een geldige bruikleenovereenkomst is het niet verplicht dat deze schriftelijk is. Het is geheel afhankelijk van wat er in bruikleen genomen wordt. Als u een ladder leent van uw buurman dan is het heel ongebruikelijk dat hier een bruikleenovereenkomst voor opgesteld wordt. Het wordt een ander verhaal wanneer het om een auto of een machine gaat, of iets anders dat kostbaar is. Het is dan wel aan te raden om de afspraken op te nemen in een schriftelijke bruikleenovereenkomst.

Geen kosten voor gebruik

Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het in bruikleen geven van een zaak. Dit wordt in de wet omschreven als ‘gebruik om niet’. Als er wel betaald moet worden voor het gebruik van een zaak, dan is er in de meeste gevallen sprake van huur. Er zal dan een huurovereenkomst opgemaakt moeten worden. Als er een woning in bruikleen wordt gegeven, dan mag er wel een verbruiksvergoeding in rekening worden gebracht aan de gebruiker. Deze verbruiksvergoeding dient dan enkel kostendekkend te zijn.

Wat moet er in een bruikleenovereenkomst staan?

In een bruikleenovereenkomst staan afspraken tussen iemand die een zaak in bruikleen geeft en iemand die een zaak in bruikleen ontvangt. De overeenkomst kan betrekking hebben op een enkele zaak of meerdere zaken. In een bruikleenovereenkomst moet het volgende worden opgenomen:

  • Een omschrijving van de zaak die in bruikleen wordt gegeven;
  • Waarvoor de in bruikleen gegeven zaak gebruikt mag worden;
  • De inwerkingtreding en de looptijd van de bruikleenovereenkomst. Een bruikleenovereenkomst kan ook voor onbepaalde tijd worden aangegaan;
  • De gevolgen indien de in bruikleen gegeven zaak tijdens de bruikleenperiode verloren gaat of beschadigd raakt;
  • Eventueel de voorwaarde(n) waaronder de zaak in bruikleen wordt gegeven.

Voorwaarden in bruikleenovereenkomst

Als er een zaak in bruikleen wordt gegeven, dan kan dit tegen één of meerdere voorwaarden. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin een machine in bruikleen wordt genomen door een afnemer en dat de bruiklener deze machine alleen gebruiken mag om goederen te produceren voor de afnemer.

Ook kan een bepaalde afnameverplichting onderdeel zijn van de bruikleenovereenkomst. U kunt dan denken aan een situatie waarin een leverancier een apparaat in bruikleen geeft, zoals bijvoorbeeld een koffiemachine of citruspers. De lener dient dan de verbruiksgoederen, in dit voorbeeld koffie of sinaasappels, van de leverancier af te nemen.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Bruikleenovereenkomst laten opstellen met duidelijke inhoud? Voor het in bruikleen geven van een of meerdere (on)roerende zaken kunnen wij de bruikleenovereenkomst opstellen.

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen over de overnameovereenkomst of bent u opzoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?