Timon studler AB Ga Vh Jxw DQ unsplash 1

Overheid

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob)

16 februari 2024 mr. Aleid Kanis

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) verleent overheden de bevoegdheid om overheidsopdrachten, vastgoedtransacties, vergunningen en subsidies te weigeren of in te trekken indien er een aanzienlijk risico bestaat dat deze activiteiten zullen leiden tot strafbare feiten of het benutten van voordelen verkregen uit strafbare feiten. Het voornaamste doel van de wet is het voorkomen dat de overheid onbedoeld criminaliteit faciliteert.

BIBOB-ONDERZOEK

De gemeente voert zelf een Bibob-onderzoek uit maar kan in sommige gevallen hulp inschakelen van het Landelijk Bureau Bibob (LBB). Overheidsinstanties zijn zelf verantwoordelijkheid voor een correcte toepassing van de Wet Bibob. Het is daarom aan te raden om een Bibob-beleidslijn op te stellen. Hierin wordt vastgelegd in welke sectoren de wet van toepassing is en onder welke omstandigheden de overheidsorganisatie daadwerkelijk een Bibob-advies aanvraagt bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB).

BIBOB-BELEID

Een duidelijk Bibob-beleid voorkomt willekeur, biedt helderheid voor de burgers en verschaft transparantie aan alle betrokkenen. Daarnaast kan een Bibob-beleidslijn een preventieve werking hebben.

BIBOB-COÖRDINATOR

Naast het opstellen van een Bibob-beleid is het belangrijk om werkprocessen in te richten. Gemeenten stellen bijvoorbeeld een Bibob-coördinator aan.

Meester en Meester kan uw gemeente ondersteunen bij het uitvoeren van Bibob-onderzoeken en het opstellen Bibob-beleid. Daarnaast kan Meester en Meester helpen bij het inrichten van werkprocessen en een adviseur inzetten als Bibob-coördinator.

MEESTER EN MEESTER; MAAKT RECHT VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen of bent u opzoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?