Alois komenda h Adf TKF Xmw M unsplash 3

Overheid

Wat is de Wet op Kansspelen?

16 februari 2024 mr. Lesly Brons

De Wet op Kansspelen regelt niet alleen de nationale kansspelmarkt, maar legt ook belangrijke verantwoordelijkheden bij lokale overheden. In deze blog verkennen we de rol van gemeenten in het toezicht op en de regulering van kansspelen, en hoe Meester en Meester hierbij kan ondersteunen.

DE WET OP KANSSPELEN: DOELEN

De Wet op Kansspelen regelt alles rondom gokken in Nederland. Het doel is om gokverslaving te voorkomen, eerlijk spel te garanderen en criminaliteit te bestrijden. Voor overheidsorganisaties is het belangrijk om deze regels te kennen en toe te passen. Ondernemers in de kansspelindustrie moeten zich ook aan deze regels houden.

ROL GEMEENTEN

Gemeenten spelen een essentiële rol in de handhaving van de Wet op Kansspelen. Een van hun kerntaken is het uitgeven van aanwezigheidsvergunningen voor speelautomaten. Deze vergunningen zijn nodig om speelautomaten op bepaalde locaties te mogen plaatsen. Daarnaast zorgen gemeenten ervoor dat de voorwaarden van deze vergunningen worden nageleefd, wat cruciaal is voor een veilige en eerlijke speelomgeving.

Een andere belangrijke verantwoordelijkheid van gemeenten is het verlenen van vergunningen voor loterijen waarvan de prijzen en bedragen onder de € 4.500 blijven. Dit soort kleinschalige loterijen zijn populair bij lokale evenementen en initiatieven. Ook hierbij is toezicht essentieel om eerlijkheid en wettelijke naleving te garanderen.

Verder is het belangrijk dat kleinere kansspelen, zoals bingo's, worden gemeld bij de gemeente. Deze meldingsplicht helpt gemeenten om toezicht te houden op kansspelactiviteiten binnen hun grenzen en zorgt ervoor dat ook deze spellen eerlijk en volgens de regels verlopen.

WAT KAN MEESTER EN MEESTER BETEKENEN?

Meester en Meester biedt gespecialiseerde ondersteuning aan zowel overheidsorganisaties als ondernemers in de kansspelindustrie. We helpen gemeenten met het opstellen van beleid en het implementeren van toezicht- en handhavingsmechanismen voor kansspelen. Tegelijkertijd bieden we ondernemers deskundig advies over de naleving van wet- en regelgeving, inclusief assistentie bij het aanvragen van de benodigde vergunningen. Onze expertise zorgt voor een evenwichtige benadering die zowel de wettelijke kaders respecteert als een verantwoorde kansspelmarkt bevordert.

MEESTER EN MEESTER; MAAKT RECHT VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen of bent u opzoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?