Tierra mallorca rg J1 J8 SDEAY unsplash

Bedrijven

Particulieren

Wat is een huurovereenkomst en wat moet erin staan?

17 februari 2023 mr. Aleid Kanis

Als u een huurovereenkomst wilt (laten) opstellen, dan is het van groot belang dat dit op correcte wijze gebeurt. In een huurovereenkomst worden bepalingen opgenomen die betrekking hebben op de kosten, de looptijd en andere afspraken die gemaakt worden tussen de huurder en verhuurder. In dit artikel kunt u alles lezen over de huurovereenkomst, wat er in dient te staan en waarom het belangrijk is om een huurovereenkomst op te laten stellen.

Wat is een huurovereenkomst?

Een huurovereenkomst is een overeenkomst die gesloten wordt tussen een huurder en een verhuurder. Hierin worden de bepalingen van de gemaakte overeenkomst geformuleerd. Door een huurovereenkomst af te sluiten is de verhuurder verplicht om een pand of een object in gebruik te geven, waar een tegenprestatie tegenover staat in de vorm van het betalen van een huurprijs. Het gaat dus niet altijd over een woning. Er zijn drie verschillende vormen van huurovereenkomsten: · Algemene huurovereenkomsten · Overeenkomsten die betrekking hebben op het verhuren van woonruimtes · Overeenkomsten die betrekking hebben op het verhuren van bedrijfsruimtes

Wat moet opgenomen worden in een huurovereenkomst?

Een huurovereenkomst kan betrekking hebben op onroerende zaken als woningen of bedrijfsruimtes, maar ook op roerende zaken als auto’s of bedrijfsmiddelen. Het hangt van wat er verhuurd wordt af wat er in een huurovereenkomst moet komen te staan. Een huurovereenkomst voor een woning heeft een andere opzet dan wanneer er een auto verhuurd wordt. Standaard zijn er wel een paar elementen die in ieder huurcontract terugkomen: · De looptijd van de huurovereenkomst; · De huurprijs; · Betaling van de huur en eventuele waarborgsom; · Regelingen met betrekking tot gebruikskosten zoals gas, licht en water; · Opzegtermijnen; · Verplichtingen van de (ver)huurder.

Waarom het verstandig is om een huurovereenkomst te laten opstellen?

Bij het opstellen van een huurovereenkomst zijn er een aantal contract beperkingen waar rekening mee gehouden moet worden. Deze beperkingen kunnen van algemene aard zijn, maar ze kunnen ook betrekking hebben op een bepaald soort huurovereenkomst. Tevens is het belangrijk om een huurovereenkomst op te laten stellen om te voorkomen dat er onduidelijkheden of conflicten kunnen ontstaan tussen huurder en verhuurder. Daarnaast maakt het ook nog verschil of er een huurovereenkomst afgesloten wordt met andere ondernemingen, of het gaat om een huurcontract met een particulier of dat er sprake is van intercompany verhuur. Dit laatste houdt in dat er een huurovereenkomst is binnen één organisatie. Op basis van de vorm van de overeenkomst moet bepaald worden welke regels van toepassing zijn en wat u wettelijk mag verwachten van de andere partij. Logischerwijs mag u meer verwachten van een professionele partij.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Wilt u een huurovereenkomst laten opstellen? Wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid. Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?