Owen lystrup bo Lgi M0qwkg unsplash 1

Overheid

Wat zijn de noodbevoegdheden van de burgemeester?

16 februari 2024 mr. Aleid Kanis

De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Hierbij kan je denken aan het voorkomen van overlast, het bestrijden van ordeverstoringen en het verbieden van openbare bijeenkomsten als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Artikelen 175 en 176 van de Gemeentewet geven de burgemeester noodbevoegdheden. Deze noodbevoegdheden kunnen door de burgemeester worden ingezet ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar. In deze blog vertellen we u er meer over.

INZET NOODBEVEL OF NOODVERORDENING


De burgemeester kan zowel een noodbevel als een noodverordening uitvaardigen om de openbare orde te bewaren of gevaar te verminderen. Deze bevoegdheden hebben wat overlap, wat voor gemeentes soms wat onzekerheid kan geven wanneer van welke bevoegdheid gebruik gemaakt moet worden. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee maatregelen.

Als we de bevoegdheden in algemene zin benaderen, zijn noodbevelen en noodverordeningen juridische instrumenten die worden gebruikt door lokale overheden om snel te handelen in noodsituaties. Hier zijn enkele algemene kenmerken:

  1. Noodbevel:
  • Een noodbevel is een directe maatregel die door de burgemeester kan worden genomen.
  • Het geeft de burgemeester de bevoegdheid om onmiddellijk op te treden om de openbare orde te herstellen.
  • Noodbevelen worden vaak genomen in acute situaties waarin direct ingrijpen nodig is.
  1. Noodverordening:
  • Een noodverordening is een meer uitgebreide regeling die de burgemeester kan vaststellen.
  • Het geeft de burgemeester de bevoegdheid om specifieke maatregelen op te leggen, zoals het instellen van gebiedsverboden, samenscholingsverboden, etc.
  • Noodverordeningen zijn over het algemeen bedoeld voor langere noodsituaties en kunnen vooraf worden voorbereid.

MOTIVERING

Het noodbevel en de noodverordening zijn krachtige middelen, vooral als ze worden ingezet om grondrechten te beperken. Daarom is het van groot belang dat de burgemeester altijd een duidelijke en overtuigende reden geeft wanneer hij besluit om een noodbevel of noodverordening in te stellen.

Onze adviseurs kunnen uw gemeente ondersteunen bij de toepassing van deze noodbevoegdheden. Naast het adviseren over wettelijke kaders bij het inzetten van deze bevoegdheden, kunnen wij ook helpen bij het ontwikkelen van protocollen en procedures om de rechtmatige uitoefening van deze bevoegdheden te waarborgen.

MEESTER EN MEESTER; MAAKT RECHT VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen over of bent u opzoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?