Arbeid3

Bedrijven

Het belang van samenwerken met andere zzp’ers

02 februari 2023

Heeft u er als zzp’er weleens aan gedacht om samen te werken met andere zzp’ers? Het lijkt in eerste instantie misschien een gek idee; doet een zelfstandige zonder personeel niet alles alleen? Toch zijn er heel veel zzp’ers die met elkaar samenwerken. Het kan bijvoorbeeld heel handig zijn als u als ondernemer bepaalde kennis mist die een andere ondernemer wel heeft. Of wanneer u een opdracht wilt binnenhalen die eigenlijk te groot is voor u alleen. Er zijn veel redenen te bedenken waarom u als zzp’er samen zou kunnen werken met andere zelfstandige ondernemers. Maar waar moet u dan allemaal rekening mee houden? En hoe pakt u dit aan? In dit artikel kunt u hier alles over lezen.

Waarom samenwerken met andere zzp’ers?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u zou willen samenwerken met een andere zzp’er. Misschien is het een noodzakelijk kwaad, omdat u een opdracht heeft binnengehaald die te groot is voor u alleen. Maar het kan ook handig zijn bij het delen van kosten en kennis. U kunt gebruik maken van elkaars kennis en kwaliteiten en bij ziekte kunt u elkaar vervangen.

Voordat u op zoek gaat naar een samenwerkingspartner is het verstandig om na te denken over de reden van samenwerking. U heeft tot nu toe immers altijd alleen gewerkt en nu gaat u alles delen. Denk op voorhand goed na of u bereid bent om zeggenschap en opbrengsten te delen en of u genoeg tijd kunt steken in de samenwerking. Bedenk op voorhand waar uw samenwerkingspartner aan moet voldoen; dit kan helpen in de zoektocht naar een geschikte zzp’er om mee samen te werken.

Een geschikte samenwerkingspartner vinden

Heeft u alle voor-, en nadelen van een samenwerking zorgvuldig tegen elkaar afgewogen? En bent u tot de conclusie gekomen dat u wilt gaan samenwerken? Dan start nu de zoektocht naar een geschikte kandidaat. Als zzp’er werkt u misschien alleen, maar u bent niet alleen. Als het goed is heeft u een netwerk opgebouwd met kennissen, klanten en collega’s. Maak allereerst in uw eigen netwerk bekend dat u op zoek bent naar een partner. U kunt ook in uw netwerk vragen naar adviezen en tips. Wie weet heeft iemand uit uw netwerk ervaring met het werken met andere zelfstandige ondernemers? Hier kunt u dan weer van leren.

Weet met wie u samenwerkt

Heeft u iemand op het oog met wie u graag zou willen samenwerken? Voordat u de samenwerking aangaat is het verstandig om het één en ander te weten te komen over deze ondernemer. Vraag een uittreksel aan bij de Kamer van Koophandel, benader een aantal referenties, bekijk het portfolio en lees de algemene voorwaarden door.

Leg afspraken vast

Voordat u aan de slag gaat met uw nieuwe partner is het belangrijk om goede afspraken te maken en deze ook vast te leggen. Dit geldt ook als u gaat samenwerken met iemand die u al langere tijd kent. Voor een goede samenwerking zijn het maken van goede afspraken essentieel en daarnaast voorkomt het onduidelijkheden. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan bescherming van eigendommen, hoe u omgaat met risico’s, het verdelen van de verantwoordelijkheden en wat de winstverdeling is. U kunt deze afspraken op verschillende manieren vastleggen. U kunt het informeel doen door zelf een overeenkomst op te stellen en deze naar elkaar te mailen, maar wilt u het professioneel aanpakken, dan kunt u beter een jurist in de arm nemen.

Welke samenwerkingsvorm kiest u?

Gaat u incidenteel met elkaar samenwerken of wilt u een permanente samenwerking aangaan? Wanneer u alleen af en toe met elkaar samenwerkt aan een opdracht, dan is een overeenkomst voldoende. Bent u echter van plan om volledig te gaan samenwerken, dan zou u er eventueel aan kunnen denken om een VOF of een coöperatie op te richten. U kunt er ook voor kiezen om ieder een eigen contract af te sluiten met de opdrachtgever. Zo werkt u wel samen, maar bent u verantwoordelijk voor uw eigen werkzaamheden. Kiest u voor de laatste vorm, dan is het alsnog belangrijk om afspraken vast te leggen in een overeenkomst.

Samenwerken aan projecten

Gaat u voor bepaalde projecten samenwerken met andere zzp’ers? Dan is een duidelijke taakverdeling erg belangrijk. Om dit goed vast te leggen kunt u gebruik maken van online tools die hiervoor beschikbaar zijn.

Meester en Meester; maakt recht voor iedereen toegankelijk

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Wilt u gaan samenwerken met andere zzp’ers en heeft u hier vragen over? Wilt u een samenwerkingsovereenkomst laten opstellen? Wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied.

Deel dit artikel

Meester en Meester is gevestigd in Zwolle en Kampen, maar wij helpen klanten in heel Nederland. Kunt u ons advies goed gebruiken of heeft u onze hulp nodig? Neem dan contact met ons op! U kunt ons direct bellen op 088-0665002, maar u kunt ook een mail sturen naar info@meesterenmeester.nl.