Steve johnson ZP Oo D Qc8y Mw unsplash 1

Bedrijven

AI en de AVG

23 mei 2024 mr. Lesly Brons

WAT IS AI?

AI is de mogelijkheid die een machine heeft om menselijke vaardigheden te vertonen. Hierbij kan gedacht worden aan leren, redeneren, plannen en creativiteit. Zo kan AI bijvoorbeeld leren om persoonsgegevens te verwerken.

AI wordt vaak gebruikt in het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van AI bij sollicitaties. AI kan gebruikt worden om sollicitanten te rekruteren voor een vacature of om een sociale media-analyse uit te voeren om achtergrondinformatie te krijgen over een sollicitant.

MET WELKE WET- EN REGELGEVING MOET U REKENING HOUDEN BIJ HET VERWERKEN VAN PERSOONSGEGEVENS MET BEHULP VAN AI?

Er bestaan twee wetten waar u rekening mee moet houden als u persoonsgegevens verwerkt met behulp van AI: de vanaf 2026 geldende AI Act en de AVG.

WAAR MOET U OP LETTEN MET HET OOG OP DE AI ACT?

De AI Act kent een risico gebaseerde aanpak. Zo zijn er bijvoorbeeld AI-systemen met een hoog risico en AI-systemen met een laag risico. Voor een hoog risico-systeem gelden strengere verplichtingen dan voor laag risico-systemen. U moet dus uitzoeken onder welk risico-systeem uw AI-systeem valt, zodat u weet welke verplichtingen voor u gelden en welke niet. Dit is te vinden in de AI Act.

WAAR MOET U OP LETTEN MET HET OOG OP DE AVG?

Het verwerken van persoonsgegevens mag alleen als u voldoet aan de voorwaarden van de AVG. Als u AI inzet en persoonsgegevens door een derde partij laat verwerken, moet u met deze partij een overeenkomst afsluiten waarin, onder andere, is vastgelegd waar data is opgeslagen en hoe dit is opgeslagen. Zo’n overeenkomst heet een verwerkersovereenkomst.

WAT KAN MEESTER EN MEESTER VOOR U BETEKENEN?

Wij van Meester en Meester zijn gespecialiseerd in diverse rechtsgebieden, waaronder het privacyrecht. Wilt u AI op een AVG-conforme manier inzetten, maar heeft u daar hulp bij nodig? Of heeft u hulp nodig om te weten met wat voor soort risico-systeem u te maken heeft bij uw AI-systeem? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

MEESTER EN MEESTER; MAAKT RECHT VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen of bent u opzoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?