Sergey zolkin Ue Y8a TI6d0 unsplash 1 1

Particulieren

"Doxing: Bescherming tegen Online Intimidatie is versterkt"

09 februari 2024 mr. Aleid Kanis

Vanaf 1 januari 2024 is doxing, het ongeautoriseerd verspreiden van persoonsgegevens met het doel iemand te intimideren, officieel strafbaar gesteld. Deze belangrijke wetswijziging markeert een significante stap in de bescherming van individuele privacy en veiligheid in het digitale tijdperk. Bij Meester en Meester willen we u informeren over wat deze verandering betekent en hoe het u kan beïnvloeden.

WAT IS DOXING?

Doxing omvat het online publiceren van privé-informatie zoals huisadressen, telefoonnummers, e-mailadressen, of andere persoonlijke data, vaak met kwade intenties. De impact van doxing kan verwoestend zijn, leidend tot intimidatie, bedreigingen, en in extreme gevallen zelfs tot fysieke aanvallen.

DE WETSWIJZIGING

De nieuwe wetgeving erkent de ernst van doxing en stelt daders bloot aan juridische gevolgen. Dit is een reactie op de toenemende zorgen over online privacy en het groeiende aantal doxing-incidenten. Het strafbaar stellen van doxing is een duidelijke boodschap dat dergelijk gedrag niet wordt getolereerd.

WAT BETEKENT DIT VOOR U?

Voor individuen biedt deze wetswijziging een extra laag van bescherming tegen online intimidatie. Als u slachtoffer wordt van doxing, kunt u nu juridische stappen ondernemen tegen de dader.

Voor bedrijven en overheidsinstellingen benadrukt het de noodzaak om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Organisaties moeten ervoor zorgen dat hun gegevensbeheer en privacybeleid voldoen aan de strengere wetgeving.

WAT KAN MEESTER EN MEESTER VOOR U BETEKENEN?

Bij Meester en Meester we toegewijd aan het beschermen van uw rechten in deze nieuwe juridische context. Wij bieden advies en ondersteuning om ervoor te zorgen dat u of uw organisatie niet alleen voldoet aan de nieuwe wetgeving, maar ook goed beschermd bent tegen mogelijke doxing-aanvallen. Het criminaliseren van doxing is een positieve ontwikkeling in de strijd voor online veiligheid en privacy. Wij staan klaar om u te ondersteunen.

MEESTER EN MEESTER; MAAKT RECHT VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK

Meester en Meester is een juridisch adviesbureau dat staat voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Heeft u vragen over de overnameovereenkomst of bent u opzoek naar een concreet advies? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen u graag! Meester en Meester biedt rechtsbescherming aan particulieren, bedrijven en de overheid.

Voor niet-juristen kan de juridische wereld soms onbegrijpelijk zijn. Bij Meester en Meester komt talent en kennis samen. Wij maken recht voor iedereen toegankelijk en ontzorgen onze klanten op juridisch vakgebied. Heeft u onze hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of per e-mail op info@meesterenmeester.nl. We zijn ook telefonisch bereikbaar op 088-0665002. Onze kantoren zijn gevestigd in Zwolle en Kampen, maar we zijn werkzaam in heel Nederland.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?