Unseen studio s9 CC2 S Ky SJM unsplash 3 1

Aanvragen van het NIE-nummer

29 maart 2024 mr. Lesly Brons

Ibiza, bekend om zijn bruisende nachtleven, prachtige stranden en mediterraan klimaat, trekt mensen van over de hele wereld aan. Ook biedt Ibiza talloze mogelijkheden voor degenen die willen werken en is het eiland een aantrekkelijke plek voor ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe zakelijke kansen.

Dit alles maakt Ibiza tot een onweerstaanbare plek. Daarom willen we in deze blog met je praten over een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt om je nieuwe leven op Ibiza te beginnen en om welke procedure dan ook uit te voeren: het NIE-nummer.

Wat is het NIE in Spanje?

Het NIE (Número de Identificación de Extranjero) is in feite een identificatienummer dat aan buitenlanders wordt toegekend zodra ze Spanje binnenkomen. Dit kan worden vergeleken met het Nederlandse BSN. Het is een uniek en persoonlijk nummer dat gedurende je hele leven hetzelfde blijft en nooit verloopt, tenzij je de Spaanse nationaliteit verkrijgt.

Wanneer en in welke gevallen heb je een NIE nodig?

Het NIE-nummer kan worden aangevraagd voor twee verschillende doeleinden: voor een kort verblijf van minder dan 3 maanden of voor een langer verblijf van meer dan 3 maanden. Met dit nummer kun je verschillende economische en juridische procedures in Spanje uitvoeren, zoals:


• Het openen van een bankrekening
• Het inschrijven bij de sociale zekerheid en het verkrijgen van een nummer als werknemer
• Koop of huur een woning in Spanje
• Het kopen van een voertuig (auto of motorfiets)
• Het betalen van belastingen in het land en het indienen van je belastingaangifte
• Het opzetten van een bedrijf
• Het omzetten van je Nederlandse rijbewijs
• Het accepteren van een baan in Spanje
• Het aanvragen van een verblijfsvergunning (‘Residencia’)

Zit je in één van deze situaties? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.
Al een NIE nummer en wel ondersteuning nodig bij één of meerdere punten uit deze lijst? Neem dan ook contact op!

Welke soorten NIE zijn er?

Het is eigenlijk niet correct om te spreken over verschillende soorten NIE-nummers, omdat het NIE slechts een identificatienummer is dat aan je wordt toegewezen in Spanje. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het NIE je niet toestaat om legaal in Spanje te verblijven, omdat NIE en ‘Residencia’ twee volledig verschillende begrippen zijn. Een buitenlander kan dus wel dit nummer bezitten, maar geen legaal verblijf in Spanje hebben. Het verschil ligt dan ook niet in het nummer zelf, maar in het type document dat je ontvangt en waarin dit nummer wordt vermeld. Dit zal afhangen van de aangevraagde procedure, ofwel voor een kort verblijf (minder dan 3 maanden) waarbij het NIE voldoende zal zijn, of voor een lang verblijf (meer dan 3 maanden) waarbij de buitenlander (Europese burger) een verblijfsvergunning moet aanvragen (de ‘Residencia’). Het NIE zal dan worden gepresenteerd in een document genaamd "Certificado de inscripción como residente comunitario".

NIE nummer nodig?

Als je meer informatie wilt over het NIE-nummer, de andere procedures en/of assistentie nodig hebt gedurende de verschillende processen, neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om je van alle benodigde advies te voorzien! Natuurlijk kunnen wij je ook helpen bij andere vragen, zoals de controle van een Spaans huurcontract of het opstarten van een bedrijf op Ibiza.

Je kunt contact met ons opnemen via: info@meesterenmeester.nl of telefonisch op 088-0665002.

Deel dit artikel

Direct hulp bij uw vraagstuk?